ylapalkki

ylapalkki

25 August 2016

Kuumetta ilmassa ja Royal Palace bonarina

Minari veti neljän päivän kuumeputken terhakasti läpi. Seiniä on tullut siis tuijoteltua ihan mukavasti. Onneksi edellisviikonloppuna kaivelin yhden kotikirpparin kirjaläjästä muutamat dokkarit mukaan! Pojat saivat pelata ja tuijottaa elokuvia, kun minä joko luin kirjaa tai kokkasin epämääräisiä mössöjäni.


Onneksi olemme kiertäneet jo aikalailla kaikki nähtävyydet, sillä monsuunisateet ovat nyt tulleet ihan oikeasti. Tällä viikolla on satanut joka päivä, osin kovastikin kera "komean" ukkoskuuron.


Aika alussa reissuamme käväisimme hikoilemassa Royal Palacen alueellakin. Hillittömän iso palatsialue löytyy keskeltä Riverside-aluetta, joen varrelta (Samdach Sothearos Blvd (3)). Royal Palacen yhteydessä on Silver Pagoda eli kaksi kärpästä yhdellä vierailulla saa hoidettua. Vuodesta 2004 Kamputseaa hallinnut kuningas Norodom Sihamoni asuu myös palatsin alueella, mutta sinne toki ei pääse kaffelle ilman kutsua. Kuninkaan oma asuinalue on noin puolet Royal Palacen kokonaispinta-alasta.


Pääsymaksu turisteille on vajaat seitsämän dollaria per nenä. Paikalliset pääsevät muistaakseni 500 rielillä sisään. Meiltä minareista ei otettu mitään hintaa, mutta jostain olin lukevinani, että myös lapset maksavat sisäänpääsyn. Royal Palace ja Silver Padoga ovat avoinna klo 8-11 ja klo 14-17.


Alue on kaunis ja hyvin  hoidettu. Muotoihin leikatut pensaat johdattelevat kulkuamme. Tämä taitaa olla yksi suosituimmista (jollei suosituin) nähtävyksistä sillä alue oli täynnä kanssaihmettelijöitä.


Aluetta on rakennettu 1860-luvulta alkaen kuninkaallisen perheen asumukseksi. Lukuunottamatta punaisten kmeerien veristä valtakautta kunigasperhe on siellä asunutkin. 


Silver Pagoda on saanut nimensä lattiaa peittävien 5000 hopealaataan innoittamina. Yksi laatta painaa yhden kilon! Punaiset kmeerit tuhosivat valtakaudellaan noin 60% temppelin aarteista, mutta jäljelle jääneetkin esineet ovat huikaisevia. 


Ihmettelylistalta löytyy niin italialaisesta marmorista tehdyt portaat, ihmisen kokoinen kultainen Buddha-patsas kera 9584 timantin kuin kullasta tehdyt minihahmot, jotka kertovat Buddhan tarinan vain muutamia mainitakseni.


Pienten miesten kanssa kirmasimme alueen noin tunnissa läpi paahtavan auringon alla. Paljon jäi siis nähtävää vielä!



Ei muuta kuin ovi kiinni ja UIMAAN!


No comments:

Post a Comment