ylapalkki

ylapalkki

14 August 2016

Kuherrusviikko

Ensimmäinen viikko kului lupsakasti, asunnon etsimisen ohessa, turisteillessa nelistään. Tuk tukit surrasi, hiki virtasi ja alue alkoi hahmottua pikku hiljaa.

Ensimmäisenä "tolkkupäivänä" (univelat siis kuitattuina) lähdimme patikoimaan reippaina suomalais-kiinalaisina kohti Wat Phnomin temppeliä. Aika pian tajusimme, miksi kaupungissa ei näy yhtään, siis EI YHTÄÄN, lastenrattaita työntelevää mammaa. Käsite jalkakäytävä on hyvin häilyvä vai sanoisinko varsin eritasoinen käsite täällä. Tasoerot ajoväylän ja jälkakäytävän välillä ovat huimat. Oman haasteensa kävelyyn tuovat (kuumuuden lisäksi) sinne tänne parkeeratut autot, mopot, tuk tukit, myyntikärryt, tiililäjät, roskaviritelmät. You name it ja sieltä löytyy!

Sisulla (ja lukuisilla vesitauoilla) vetäisimme "mutkat suoriksi" perille saakka.

Wat Phnom


Yksi syy kirmaisuumme oli, että poikien koulu sijaitsee tämän temppelin lähellä ja halusimme hieman tiirailla koulun lähialueen maisemia. Tulikin sitten kierrettyä lähes koko temppelialue etsiessämme porttia alueelle sisään. Niin pienestä se on kiinni; vasemmalle vaiko oikealle,).

Pääsymaksu temppelialueelle oli pari dollaria per nenä. Poikien kauhuksi edessä oli lisää tarpomista, rappusten muodossa tällä kertaa.


Temppeli sijaitsee Phnom Pehnin ainolla kukkulalla! Sekin on vain 27 metriä korkea. Aika kiva bonari tässä jatkuvassa kuumuudessa ettei ainakaan tarvitse kavuta ylös alas mäkiä edetessään (paitsi siis tähän temppeliin,).

Tarinan mukaan samaan kohtaan on rakennettu ensimmäinen temppeli jo vuonna 1373 rouva Penh:n toimesta. Sen jälkeen temppeli on rakennettu useasti uudestaan; 1434, 1806, 1894 ja 1926.

Temppeliä vartioivat leijonat ja seitsenpäiset käärmeet. Näitä käärmeitä, naga, löytyy useasta paikasta Phnom Penh:stä.


Temppeli on suosittu kohde myös paikallisten keskuudessa. Tänne tullaan rukoilemaan erityisesti hyvää onnea ja menestystä niin koulukokeissa kuin bisneksissä. Suurin osa kamputsealaisista on tänä päivänä budhalaisia (Theravada).


Kukkulan päällä oleva temppeli on kaunis ja sympaattinen! Kengät jää ulkopuolelle, ja sisältä löytyy rauha. Ah. Jopat pienet pojat osasivat olla siellä hiljaa. Voisikohan tämän vuokrata kodiksi??!!

Ylätasanteella voit myös ostaa pikkulinnun vapautettavaksesi. Mieli olisi tehnyt ostaa kaikki linnut vapauteen, sillä ne ovat pienissä häkeissä kuumuudessa, monta yhdessä. Emme kuitenkaan halunneet kannustaa moista "traditiota" jatkumaan osaltamme. Paikalliset sanovat lintujen olevan koulutettuja palaamaan häkkeihinsä vapautuksen jälkeen. Jasso, ken se uskoo! 


Kauppahenkisyyttä löytyy kukkulan päältä lisääkin lintujen ohella, juomia! Tähän tarjoukseen tartuimme hanakasti! Pojat saivat kaupan päälle vielä omenan ja mandariinin.


Ja sitten me käveltiin kotiin. VITSIVITSI.



No comments:

Post a Comment