ylapalkki

ylapalkki

27 October 2016

Yhden maun -reseptit

Kamputsealaiset RAKASTAVAT syödä! Joka paikasta voit ostaa jotain suuhunpantavaa, sillä jos lähistöllä ei ole kuppilaa niin ainakin vieressäsi kulkee mopolla tai käsivoimin työnnettävä kärry tahi polkupyörä josta voi ostaa jotain syötävää. Toinen asia sitten on, mitä uskaltaa kärryistä ostaa ilman pelkoa vatsavaivoista jälkikäteen.



Me olemme ostaneet hattaroita, vohveleita, keksejä, kookosmaitoa (kokonaisia kookoksia) ja upporasvassa paistettuja leipäsiä. Maukkaita ovat olleet kaikki.



Omat keittotaitoni ovat ehkä tulleet tutuksi, tahi niiden vajaavaisuus, lukuisten valitusteni myötä. Haluankin jakaa yhden suosituimman makuyhdistelmäni reseptit (aivan, monikossa, sillä ne kaikki kuulemma maistuvat aivan samalta,).


(Tämä olisi leivinjauheella tehty (en ollut vielä löytänyt hiivaa) "pizza" voipaperilla (eh heh) kärvistellen)


Kamputsealaisen keittiön perusaineksia ovat: galangal, kuivatut katkaravut, "pyhä basilika", banaanin kukka, vihreä mango, sitruunaruoho, kalasoosi (fish sauce), palmusokeri, limen mehu, tamarind-mehu, vihreä tamarind, vesipinaatti, slack knang (hyvin hapan lehti), prahok (kuivattua kalahommaa), talvimeloni, punainen tahmea riisi, lootuksen juuret, vesililja (lootuksen kukka), minttu (joka maistuu thai basilikalta), kaffir lime -lehti, amok-lehti, "herne munakoiso" (kuvassa olevat vihreät pallurat), valkosipuli, sipulit, chili, auringonkukkaöljy ja suola. Eli onhan noita!


Westien pasta aasialaisittain:

valkosipulin kynsiä kokonaisina (mäjäytetään veitsen lavalla rikki)
öljyä
merisuolaa
palmusokeria
limen mehua
sipulin varsia kukkineen
vettä

pastaa

1. Paahda pannulla kynnet, sokeri ja suola nopeasti ja lisää joukkoon öljy, vesi ja limen mehu. Anna muhia miedolla lämmöllä.
2. Keitä pasta.
3. Lisää liemeen sipulin varret kukkineen ihan lopussa.
4. Sekoita keskenään.
5. Syö (lapsille se (hemmetin) ketsuppipurkki siihen lautasen viereen).


Nuudelihärpäke tofun kanssa (käy myös nakit (äitiparka!)):

valkosipulin kynsiä kokonaisina (mäjäytetään veitsen lavalla rikki)
öljyä
merisuolaa
palmusokeria
kalasoosi
limen mehua
vettä
"herne munakoisopalluroita"
kaffir lime -lehtiä
sitruunaruohonpala
porkkanoita
tofua (tässä on valmiiksi uppopaistettuja kikkareita)

nuudeleita

1. Paahda pannulla kynnet, porkkanat, kalasoosi, sokeri ja suola nopeasti ja lisää joukkoon "herne munakoisopallurat", kaffir lime -lehdet, sitruunaruohonpala, öljy, vesi ja limen mehu. Anna muhia miedolla lämmöllä.
2. Keitä nuudelit.
3. Lisää liemeen tofupallurat ja kiuhauta nopeasti.
4. Syö (lapsille ne (hemmetin) nakinpalat tofun sijaan).


Ihanan näköinen uunikala:

kala
limen siivuja
babysipuleita varsineen
kaffir lime -lehtiä
sitruunaruohonpala
merisuolaa
palmusokeria

riisiä

1. Hiero kalaan sokeri ja suola niin sisälle kuin ulos sekä heittele loput ainekset (ei riisi) taiteellisesti kalan päälle ja sisälle. Laita uuniin.
2. Keitä riisi.
3. Laita kala takaisin uuniin (hemmetin kaasu-uuni).
4. Syö (ja syödessäsi muistele lohta, mikä ei ole tikutettu täyteen pienen pieniä ruotoja, ja katsele, kun lapset syövät pelkkää riisiä).


Kokoperheen salaatti:

auringonkukkaöljyä 
merisuolaa
palmusokeria
limen mehua
kurkkua
tomaattia
sipulin varsia kukkineen

1. Paloittelet kurkut ja tomaatit.
2. Lurauta perään auringonkukkaöljyä, merisuolaa, palmusokeria ja limen mehua.
3. Ripottele päälle sipulin varsien pehmeät osat kukkineen.
4. Syö (ja tämä menee alas kaikilta jopa ilman ketsuppia!).


Paahtis ja mössö:

paahtoleipää
surimia (kuvassa on feikkikatkarapuja, jotka on tehty samasta turskamössöstä kuin surimit)
valkosipulia
merisuolaa
palmusokeria
limen mehua
(majoneesi)

1. Hakkaa ja silpu valkosipulinkynnet sekä surimitangot.
2. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja loraus limen mehua (halutessa täyttävämpää, sekoita joukkoon majoneesia).
3. Paahda leivät ja lusikoi täyte päälle.
4. Syö (luprs!).


Savivuoka uunikala vihanneksilla:

kalafilettä (ei ole ainakaan niitä ruotoja!)
vihanneksia/juureksia
sipulin varsia
valkosipulin kynsiä kokonaisina (mäjäytetään veitsen lavalla rikki)
öljyä
merisuolaa
palmusokeria
limen mehua
vettä

1. Lado alas juurekset/vihannekset ja päälle kalanfilee.
2. Sekoita liemi lopuista aineksista ja kaada koko homman päälle niin, että kalakin peittyy.
3. Laita uuniin kunnes kypsää. Keitä riisi sillä aikaa.
4. Syö (ja syödessäsi kuuntele lasten valitusta siitä ettei ole lohta ja katsele, kun lapset syövät lähinnä riisiä).

(Kuvassa onnistunut pizza (vihdoinkin), kiitos ystäväni Mikon ohjeiden!)

Noita ylläolevia reseptejä, kun vääntelette ees taas niin pääsette kivasti kiinni siihen yhteen osaamaani makuun á la länkkäri Kamputseassa: valkosipulin kynsiä, öljyä, merisuolaa, palmusokeria ja limen mehua,)


PS. 
Jos oikeasti haluaa kokata niin, ehkä kannattaa sijoittaa vaikka tähän kamultani Mikolta pöllimääni (pakotin antamaan mulle), Priscan kirjoittamaan, Tarte Tatin -matkalukemiseen! 





No comments:

Post a Comment