ylapalkki

ylapalkki

18 October 2016

Kansallisia aarteita


Kaivelin "pöytälaatikkoa" ja sieltä löytyi yhden jos toisenkin turistireissumme kuva-aarteet. Yksi ihanimmista paikoista on Kansallismuseo, mikä sijaitsee aivan Royal Palacen kylkeä kyhnyttäen.


Rakennus puutarhan kera on lumoavan kaunis ja rauhallinen keidas keskellä äänekästä kaupunkia. Matkaseurueeni ei ollut välttämättä rauhallisimmasta päästä, mutta paikka lumosi heidätkin välillä (melkein) hiljentymään. Pääsymaksu on 5 dollaria per nenä (paikallisille 500 rieliä). Jos paikallinen kirjallisuus innostaa niin pääsymaksukojun vieressä kirjoja myydään kohtuulliseen hintaan (kirjakaupoissa samat opukset ovat jonnin verran enemmän).


Kansallismuseon peruskivi laskettiin vuonna 1917. Rakennus näyttää "perinteiseltä ja ikiaikaiselta", mutta sen suunnitteli ranskalainen George Groslier (1887-1945)!

Hän oli ensimmäinen Kamputseassa syntynyt ranskalainen (rekistereiden mukaan ainakin,). Nuoruutensa Groslier vietti Ranskassa, mutta palasi Kamputseaan työskentelemään ja asumaan useampaan otteeseen. Hän kuoli Phnom Penhissä vuonna 1945 sodan loppumetreillä japanilaisten kidutuksen uhrina.

Hänen suurin perintönsä Kamputsealle oli upean Kansallismuseon suunnittelu sekä itse kokoelman kokoaminen ja ylläpito sekä sen naapuriin rakennettu Royal University of Fine Arts. Taidekoulun puitteissa hän piti tiukkana ohjenuorana sitä, että koulussa opetettiin kamputsealaisia taiteita joihin ei sekoitettu eurooppalaisia vaikutteita.

Punaisten Kmeerien sortokausi oli molemmille laitoksille tuhoisa. Suurin osa henkilökunnasta tapettiin ja monia aarteita joko varastettiin tai tuhottiin. Museo ja taidekoulu olivat suljettuina vuodet 1975-1979.
Museon katto oli tänä aikana päässyt mädäntymään, lepakot olivat vallanneet sisäosat ja puutarha oli villiintynyt. Museo kuitenkin korjattiin ja avattiin nopeasti uudelleen vallan vaihduttua pääkaupungissa.


Tänä päivänä museo on upea näky niin sisältä kuin ulkoakin! Kuvia ei sisällä saanut ottaa, joten kaikkien on nyt ihan pakko mennä itse katsomaan museon aarteet!


The National Museum of Cambodia on avoinna päivittäin kello 8-17 katujen 13 ja 178 kulmassa. 



No comments:

Post a Comment