ylapalkki

ylapalkki

11 February 2017

Tomppeli hukassa vai hukka temppelissä?


Lomailu on ihanaa, ja minilomailu vielä ihkumpaa, mutta entä lomalta lomailu???


Rakas ystäväni Maria teki kanssamme juurikin näin. "Hieman hämmentävää, mutta virkistävää", hän totesi ilkikurisesti. Lähdimme siis hänen Phnom Penhin lomaltaan joululomalle Siem Reappiin. Tarkoituksenamme oli testata löytääkö joulupukki luoksemme kaikista osoitteenvaihdoksistamme huolimatta! Varasimme reilua viikkoa aikaisemmin Giant Ibiksen bussista istuimet kullekin. Yhteen suuntaan lipun hinta on 15 dollaria, ja matka-aika on noin kuusi tuntia muutamien pysähdyksien kera.
Halvemmallakin pääsee, mutta ilmastoinnista ja wifistä kannattaa maksaa, ainakin lasten kanssa matkatessa,)

     

Joulupukin testaamisen ohella palava halumme oli nähdä ja kokea Angkorin maagiset temppelit. Alueen historia ulottuu pitkälle. Ensimmäiset varmasti ajoitettavat löydökset ajoittuvat 500-luvulle. Vanhin löydetty temppeli on Jayavarma II:n (790-835) rakennuttama. Se kaikista kuuluisin, Angkor Wat, on taas Suryavarman II:n (1113-n.1150) aikana, ja käskystä, rakennettu ihanuus. Alue on kaikkineen on hyvin laaja ja täynnä eriasteisia raunioita. Kaikkia ei ole läheskään edes löydetty tahi kaivettu esiin.


Temppelialue on hyvin organisoitu. Olimme onnekkaita päästessämme sisään vanhalla hinnalla (20 dollaria/päivä), sillä hinta (37 dollaria/päivä) melkein tuplaantui vuoden (2017) alussa. Lapset pääsevät sisään ilmaiseksi (alle 12-vuotiaat). Hinta on kova Kamputseassa, mutta niin on paikkakin upea sekä ainutlaatuinen. Temppelialue on suhteellisen lähellä Siem Reappia, mutta kävellen sinne ei matkaa taita. Me vuokrasimme tuk tukin päiväksi 18 dollarilla (tosin Elsu antoi 20 päivän päätteeksi, sillä kuljettaja oli varsin mainio, ja varasi hänet seuraavaksikin päiväksi).



Hiki virtasi, ja kameramme räpsyivät koko päivän. Alue oli ihana, hyvin hoidettu ja tosi täynnä meitä turisteja. Maria keskittyi kuvaamaan turisteja kuvaamassa raunioita ja toisiaan, Elsu taisi hoita arkkitehtuuripuolen ja minä jotain siltä väliltä. Kuvasaldomme yhdessä lienee aika mittava määrältään,)


Yksi päivä riitti meille muille paitsi miehelleni eli hän palasi seuraavana aamuna kuvaamaan auringonnousua Angkor Watin eteen (600-700 muun aamuvirkun kanssa,))))).





Temppeleissä on paljon hindulaisten jumalien patsaita monine käsineen ja kärsineen, mutta tänä päivänä buddhalaismunkkeja näkee temppeleiden lomassa, erityisesti Angkor Watissa.
















Siem Reap on ihana kaupunki. Siisti! Suhteellisen pieni eli helppo ottaa omakseen. Turisteja ei vaivata loputtomiin ostaostaostaostaosta-huudoilla. Tykästyimme! Keskusta on tosin aika meluinen iltaisin eli olimme onnekkaita oman hotellimme ollessa hieman sivummalla. Minarit löysivät reissultamme myös hieronnan ihmeet eli otimme muutamaankin otteeseen kahden, kolmen dollarin jalka- ja käsihierontoja. Relaa, hei kelaa!


PS.
Joulupukki ei tuonut lahjoja lomamestaan, mutta NE ODOTTIVAT KOTONA.
Huh huh!!

PPS.
Ai niin siis kuka meni hukkaan vai hukka meni minne?? Me taidettiin jokainen mennä hieman kadoksiin, niin muilta kuin itseltämmekin, temppeleiden labyrinteissä! Muutamaan otteeseen piti oikeasti pysähtyä hengittelemään, jottei paniikki iske. Selvittin. Huh.

No comments:

Post a Comment