Tuol Sleng - S21
Ystäväni Marian saavuttua Phnom Penhiin oli minunkin aika vierailla paikassa, jossa en välttämättä edes haluaisi vierailla; Tuol Sleng, entinen koulu, salainen vankila koodinimeltään S-21. Vankilan läpi kulki neljässä vuodessa arviolta jopa 20 000 ihmistä, joista 7 selviytyi hengissä (tiedetyt selviytyjät). Kansanmurhamuseo (vankilan/museon nimi nykyään) sijaisee suhteellisen keskustassa tänä päivänä. Sisäänpääsymaksu on 6 dollaria, johon sisältyy kuulokkeet. Kulkureitin varrelta saa todella paljon tietoa (kuulokkeista). Reitin voi tehdä myös lyhennettynä, sillä itse pystyy määrittelemään, mitkä kohdat haluaa (kykenee) kuunnella.
Kierroksemme kesti yli kaksi tuntia. Alussa lähdimme liikenteeseen kahdestaan, mutta aika pian kumpikin meni sisälle "omaan tilaansa". Museo on hyvin raskas kokemus. Ihmisen julmuus ja kekseliäisyys sen suhteen on välillä käsittämätöntä, vaikeaa ymmärtää ja sulattaa. Tosin, esimerkiksi monet vartijat päätyivät itsekin lopulta pieniin vankikoppeihin ja teloitettavaksi jopa pienen rikkomuksen (esim. istui vahtivuorollaan) vuoksi.
Raskainta oli nähdä lasten kasvoja vankien joukossa. Vankilan oli tarkoitus olla valtion vihollisten (koulutettu väki, munkit, opiskelijat) kuulustelukeskus, mutta myös kokonaisia perheita teloitettiin. Vangeilta haluttiin saada tunnustuksia ja nimiä "petollisista" kanssakulkijoista kiduttamalla. Vangin keskimääräinen viipymisaika vankilassa oli kolme kuukautta. Alussa vangit teloitettiin siellä myös, mutta hautaamistilan loputtua teloittaminen siirrettiin kaupungin ulkopuolelle viidentoista kilometrin päähän Choeung Ekiin, kuoleman kentille.
Kuvamateriaali on paikoin todella rankkaa. Erityisesti Vann Nathin (yksi harvoista selvityjistä) vahvat maalaukset vankilan julmasta arjesta, kidutuksista, nöyryytyksestä ovat ravistavia. Myös viimeisinä tapettujen vankien löytämistilanteessa otetut valokuvat ovat raskaita ja onneksi mustavalkoisia. Vietnamilaiset sotilaat löysivät vankilan vallattuaan kaupungin. Vain muutama lapsi löytyi elossa, ja muut neljätoista viimeistä vankia oli puukotettu vuotamaan kuiviin vartijoiden paettua vankilasta kiireellä. Näiden neljäntoista tuntemattoman uhrin haudat ovat vankilan pihalla.
Astuttuamme ulos vankila-alueelta takaisin paahtavaan aurinkoon heti ensimmäinen tuktuk -kuljettaja kysyi toiveikkaasti: "Kuoleman kentille?". Hädin tuskin saimme sanottua ei kiitos. Ajatus kierroksen jatkumisesta heti saman aiheen tiimoilta tuntui aivan liian ahdistavalta. Kierros kansanmurhamuseossa vaatii paljon hengittelyä vierailun jälkeen. Seuraavat vieraamme saavat mennä museoon ilman minua.
Katujen 113 ja 350 kulmauksessa.
Paikka ei missään nimessä sovellu lapsille.
No comments:
Post a Comment