ylapalkki

ylapalkki

17 September 2016

PALIPALIPALIAPALIPÄLÄPÄLÄPÄLÄPÄLÄPALIPALIPALI


Naapurustossamme on lähietäisyydellä kolme temppeliä. Koko sen ajan, kun olemme täällä asuneet, on aina välillä kuulunut "vienoa luentaa" aka "santtausta" jostain niistä. Viimeisimpinä öinä tai siis aamuyöntunteina meno on alkanut hieman villiintyä. Viime yönä kello kolme alkoi varsin kovaääninen (selvisikin, että yhdellä temppelillä todellakin on kaiuttimet käytössään) "santtaus" joka kesti aina iltapäivällä alkaneeseen sateeseen saakka (eivät ehkä kaiuttimet kestäneet vettä,). Oloni ei ollut aamulla erityisen "pyhittynyt" vaan varsin nuutunut.


Pikaisan tiedustelukierroksen jälkeen selvisi, että nyt ollaan Kamputsealaisen buddhismin (Theravada) ytimessä eli lähestymässä on Pchum Ben eli esi-isien päivä (បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ, "Ancestors' Day"). Tänä vuonna sitä vietetään 30.9. Mutta itse juhlaan aletaan varautumaan jo viisitoista päivää ennen itse pääpäivää, ja siksi meidänkin makuuhuoneisiin kantautuu ääniä jo nyt ennen aamuhärää.

Juhlan tarkoitus on kunnioittaa esi-isiä. Munkit laulavat suttia (suttas) palin kielellä (eli edes paikkalliset eivät ymmärrä mitä lauletaan) jatkuvasti jättäen jopa nukkumisen (kuten lähinaapuritkin,) väliin. Tarkoitus on avata helvetin portit, jotta kuolleiden henget pääsevät edes hetkeksi vapauteen. Osa hengistä pääsee vapauteen kokonaan ja osa palaa päivän jälkeen takaisin kärsimään rangaistustaan. Samalla tarjotaan ruokia niin hengille kuin myös munkeille.

Odotan innolla "porttien sulkeutumista" jotta saamme taas kunnon yöunet!


No comments:

Post a Comment