Lohikeitto,
graavilohi,
kylmäsavustettu lohi,
lämminsavustettu lohi,
paistettu lohi,
lohileipä,
lohipyörykkä,
lohikiusaus,
lohiterriini,
lohi,
lohi,
lohi,
lohi,
lohi,
+
kalapuikko, lohella tai ilman.
Jotenkin maistuis.
Kamputsea lienee lihansyöjän unelmamaa. En ole narskutellut reiluun pariinkymmeneen vuoteen kalaa vahvempaa lihasta. Ensimmäinen kuukausi minulla meni lähinnä näläntunnetta tuntien. Aika nopeaan alkoi tökkimään omat vajavaiset keittotaitoni paikallisista aineksista, kahdella hellalevyllä, ruokaa esiin hieroen (kielimuurin vuoksi taas ruuan tilaaminen on useimmiten hankalaa, kun en osaa kysyä josko ruoka on tehty lihaliemeen tahi ei).
Nuudeleita, nuudeleita ja pikkasen niitä nuudel eita lisää. Kun aloittaa keittiön "nollasta" niin siinä meneekin jokunen tovi perusaineksia keräillessä. Aloitat keittelemään nuudelille kaveria ja huomaatkin ettet omaja jotain itsestään selvää ruoka-ainetta. Säveltämiseksi menee, kunnes ainesosan löydät.
Tarpeeksi kauan, kun nuotti kerrallaan kokkaa, alkaa keittiön kaappikin näyttää kotoisammalta. Mitähän sitten syyttäisi, kun ruuat maistuvat aina ihan samalta???
Hieman kaiveltuani paikallisia toreja ja yhtä ostamaani keittokirjaa, olen tajunnut paikallisen ruokakulttuurin olevan laveamman kuin oletinkaan.
Hygieniaerot tuovat omat rajoituksensa kokkailuun. Paikallisilla toreilla myydän vaikka mitä ruoka-ainesta yli kolmenkymmenen asteen lämmössä. Kalat ja lihat keikkuvat myyntitiskeillä ilman kylmäkoneita (ja useimmiten ilman jäitäkään => ja jos jäitä on, niin ne hakataan usein maata vasten jollain huhmareella pienemmiksi palasiksi, eh). Jos mereneläviä, tai lihaa, haluaa ostaa torilta, suosittelisin ostamaan elävää. Olisi ainakin tuoretta. Nenä kertonee myös paljon tuotteesta. Me olemme ostaneet vain vihanneksia, hedelmiä, kananmunia ja riisiä toreilta.
Yleisimmät mausteet liemessä (kuin liemessä) ovat galangal (käy myös inkivääri), sitruunaruoho, kalasoosi (fish sauce), palmusokeri, limen mehu, tamarind-mehu, kaffir lime -lehti, amok-lehti ja suola. Noita, kun paahtelee/keittelee keskenään, niin jonkinlaisen perusliemen saa aikaiseksi. Siihen voi sitten kaveriksi laittaa vaikka niitä nuudeleita (eh heh).
Uuden kodin myötä sain ilokseni luksusesineen eli kaasuhellan kera uunin! Tosin itse uunin opettelussa menee tovi. Ensimmäisen harjoituskerran (KIITOS kaikille, jotka jakoivat ihania neuvojaan käytön suhteen!!!) jälkeen tajusin kaasu-uunin olevan aivan eri laitteen kuin sähköuunin. Harjoittelu sen kanssa siis jatkuu.
Torilta olen löytänyt tosi paljon itselleni outoja ruoka-aineita. Yllä olisi kaksi. Vasemman puoleinen on hedelmä. Se on aika pieni. Sisältä se näyttää ja maistuukin aika paljon litsiltä (kirjoitetaanko se suomeksi noin???). Oikean puoleinen on vihannes, joka muistuttaa aika paljon kesäkurpitsaa, mutta on maultaan happamampi kera isompien siementen.
Osaako kukaan nimetä noita???
Alun arkiruoka näytti aika lailla alla olevalta (tosin tässä villisti riisiä!); miehen ja poikien ruokaan lisäsin nakit (yhden vallmistajan nakit menevät alas pojilta, muut on kuulemma outoja) ja itselle ilman. Ei ihme, että aina tuntui olevan nälkä!
Entä se lohi? SITÄ MUN ON NIIIIN IKÄVÄ!
Saahan täältäkin sitä, mutta pienen pienen pieni pala maksaa noin 7-8 dollaria.
No comments:
Post a Comment